topbella

Friday, 24 June 2011

Stress dan Coklat


Assalammualaikum. Hari ni cik diba nak cite pasal stress dan coklat. Ha ye tau dah ramai kan yang suka coklat. Aik yang stress pon ramai. Sebelum cite banyak-banyak pasal stress dan coklat. Mai kita tengok apa yang di maksudkan dengan stress sebenarnya.

MAKSUD STRESS:
Stress dianggap sebagai sesuatu yang bersifat penekan, atau sebagai puncanya. Misalnya, kerja banyak dianggap sebagai punca stress. Stress ini kita kategorikan sebagai stimulus - atau perangsang. Ia seperti pisau. Kita anggap ia sebab yang melukakan. 

Ha tengok stree uh ibarat pisau beb. Betapa lah bahayanya stress tu. So korang masih lagi nak simpan strees uh. Aih dah tak payah lah ye. Sila lah buang stress anda uh.

Budak kecik un dah pandai stree sekarang yep



HUBUNGAN COKLAT DAN STRESS
Menurut penelitian dari Universitas California, Sandiego School of Medicine, Beatrice Golomb, orang yang stres, mulai dari tingkat stres ringan hingga depresi, mengaku makan cokelat saat suasana hati mereka drop.



Ternyata, cokelat mengandung molekul psikoaktif yang dapat membuat pemakan cokelat merasa nyaman. Beberapa kandungan cokelat seperti caffeine, theobromine, methyl-xanthine dan phenylethylalanine dipercaya dapat memperbaiki mood, mengurangi kelelahan sehingga bisa digunakan sebagai obat anti-depresi.

Ha masih lagi nak simpan stress tu. Dah lah halang stress dengan makan coklat ye rakan-rakan. Tapi agak-agak lah nak makan coklat uh. Jangan lah sampai 1 papan korang makan coklat. Nanti tambah stress sebab dah gemok. Hoho
Sila jangan makan coklat macam pompuan ni.

P/S: Pesanan dibawa oleh Cik Diba. Ada yang tak puas hati tinggal kan luahan anda ye.

0 luahan perasaan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Empunya Blog

My Photo
Adibah Jumali
Memiliki aset dimple termahal. Love to make people laugh and love to smile :-) Saya suka warna purple :))
View my complete profile
 
Cik Diba© Designed by: Compartidisimo